Ekonomi

Üreticiler kalıcı hijyen için bölgede toplanıyor

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Türkiye’yi etkisi altına alan Kahramanmaraş depreminden sağ kurtulanların yiyecek ve barınma ihtiyacının yanı sıra yiyecek ve barınak ile temizlik ve hijyen çalışmalarına da ihtiyacı var.

Dezenfektan, çocuk bezi, kadın pedi, hijyen kağıtları gibi maddeler ihtiyaç listelerinin başında gelirken, bugün departman temsilcileri yardımları sürdürülebilir kılmak için toplanıyor. Şube firmalarının depremin ilk gününden itibaren bölgeye yardım gönderdiğini söyleyen Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD) Lideri Ahmet Pura, bugün bireysel yardımları daha organize ve sürdürülebilir kılmak için üreticilerle bir araya geleceklerini duyurdu. . DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Pura, “Üyelerimizi acil bir toplantıya davet ettik. Şube temsilcileri olarak yardımları sürdürülebilir kılmak istiyoruz.

Örneğin 8 hastane veya 9 mahalle belirleyelim. Önce 1 yıllık, sonra 2 yıllık, sonra 5 yıllık plan ve gerçekçi verilerle bu uyumu sağlayalım. Oradakilere bu çalışmaların her ay düzenli olarak geleceğini bilsinler. Çünkü bu depremin yaraları kısa sürede sarılmayacak. Hepimizin sorumluluğu var” dedi.

“Karşılayacak kapasiteye sahibiz” Türkiye kozmetik ve temizlik ürünleri pazarında 800’ü büyük ve orta ölçekli olmak üzere yaklaşık 5 bin firma olduğunu belirten Ahmet Pura, bu sayının toplam firma sayısından fazla olduğunu kaydetti. AB ülkeleri. Pura, “Üretim firmalarımız her türlü ihtiyaca cevap verebilecek kapasitede” diyen Pura, hem sallanan bölgeden gelen talebi hem de ihracatı karşılayabilecek kapasitenin varlığına işaret etti.

Sektörün iç pazar büyüklüğünün 75 milyar liraya ulaştığını anlatan Pura, pazarın yüzde 37,5’ini kozmetik ürünler, yüzde 34,5’ini saflık ve yüzde 28’ini hijyenik kağıt kümelerinden oluşturduğunu bildirdi. Bölünen şirketlerin şimdiden üretim ve yatırım planlarını yaptıklarını kaydeden Pura, “Bu nedenle sektör her türlü talebi karşılayabilecek bir yapıda. Gerekirse bugün yüzde 75-80 olan kapasite kullanım oranları yüzde 85-90’lara çıkarılabilir” dedi. Sektörün ihracatının 2,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Pura, bu yılki hedefini 2,7 milyar dolar olarak açıkladı.

“Dezenfektan girişine izin verilmiyor”

Sektördeki bazı firmaların uluslararası kuruluşları tarafından yapılacak dezenfektan yardımlarına izin verilmediğini belirten Ahmet Pura, “Dezenfektanlar Halk Sağlığı Kurumu tarafından ruhsatlandırılmıştır. Yurt dışından önemli yardımlar göndermek isteyenlerin etiketleri Türkiye’deki standartlara uymadığı için izin verilmiyor. ‘Dünyanın yardım etme duygusunu köreltme, kapıları aç’ diyoruz. Bu konuyu toplantıda gündeme getireceğiz ve resmi başvuruda bulunacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu